Ciasto "Malinka pod pierzynką czekoladową"

Ciasto "Malinka pod pierzynką czekoladową"

Ciasto "Malinka pod pierzynką czekoladową"


Składniki:
5 jajek
5 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem
1 kostka masła
1 szklanka kwaśnej śmietany
3/4 szklanki cukru pudru

Mus
3/4 litra śmietany kremówki
4 łyżeczki żelatyny
4 łyżki cukru pudru
2 czekolady deserowe
40 dkg malin
1/2 szklanki startych migdałów

Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę dodajemy obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia
ciasto mieszamy dajemy do formy 25 x 30 wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy 25 minut w 180 st

Krem
masło ucieramy z cukrem do białości dodajemy porcjami śmietanę ucieramy na puszysty krem
składniki kremu muszą mieć temperaturę pokojową

Mus
maliny płuczemy na sitku pod bieżącą wodą
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
czekolady łamiemy na kawałki rozpuszczamy dajemy do miseczki i na wrzącą wodę
śmietanę ubijamy z cukrem dodajemy płynną żelatynę czekoladę masę mieszamy
biszkopt smarujemy kremem dajemy maliny wykładamy mus
wierzch posypujemy startymi migdałami
 

Translate