Składniki:
30 dkg grochu łuskanego
3 ząbki czosnku
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
sól pieprz majeranek
Pulpety
30 dkg mięsa mielonego
1 łyżka kaszy manny
1 jajko
sól pieprz majeranek
Wykonanie:
groch łuskany płuczemy zalewamy 1.5 litem wody gotujemy godzinę mieszamy
z liściem laurowym i zielem angielskim mieszamy
Pulpety
mięso mielone mieszamy z kaszą manną doprawiamy solą pieprzem majerankiem
dodajemy jajko masę mięsną mieszamy formujemy pulpety
gotujemy 20 minut w osolonej wodzie
Pokrojone jarzyny zalewamy wywarem z pulpetów gotujemy 20 minut
doprawiamy solą pieprzem majerankiem zmiażdżonym czosnkiem
dodajemy groch pulpety zupę zagotowujemy