Tort z ajerkoniakiem

Tort z ajerkoniakiemTort z ajerkoniakiem

Składniki:
8 jajek
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem
1 litr śmietany kremówki
3/4 szklanki cukru pudru
12 łyżeczek żelatyny
2 szklanki ajerkoniaku
1 dżem z czarnej porzeczki
1 czekolada deserowa

Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę dodajemy
obie mąki przesianą z proszkiem do pieczenia
ciasto delikatnie mieszamy dajemy na blaszkę
wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st około 50 minut

Krem
żelatynę zalewamy 3/4 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem dodajemy
płynną żelatynę ajerkoniak masę mieszamy
ciasto kroimy na 3 krążki
1 krążek przekładamy dżemem
dajemy biszkopt krem biszkopt krem
wierzch tortu posypujemy startą czekoladą
tort dajemy do lodówki na parę godzin
 

Translate