Ciasto z frużeliną wiśniową

Ciasto z frużeliną wiśniowąCiasto z frużeliną wiśniową

Składniki:
5 jajek
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oleju

Masa
1/2 litra śmietany kremówki
25 dkg serka mascarpone
4 łyżeczki żelatyny
4 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy

Frużelina
1/2 kg wiśni
4 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka żelatyny

Wykonanie:
jaja ubijamy z cukrem na puszysta masę dodajemy
przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy 25 x 30
wyłożonej papierem pieczemy w 180 st 35 minut

Frużelina
wiśnie płuczemy pod bieżącą wodą drylujemy
zagotowujemy z cukrem 3 łyżkami wody
do wiśni dajemy rozmieszaną mąkę ziemniaczaną
[mąkę mieszamy w 3 łyżkach wody]
dosypujemy żelatynę wiśnie mieszamy zagotowujemy

Masa
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
łączymy śmietanę z serkiem płynną żelatyną masę mieszamy
na biszkopt wykładamy masę serową a na nią dajemy frużelinę
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin
 

Translate