Ciasto "Pijaczek"

Ciasto "Pijaczek"Ciasto "Pijaczek"

Składniki:
9 białek
1 szklanka maku
1 szklanka cukru
1 szklanka kokosu
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
20 szt biszkoptów

Masa
1.5 kostki masła
1 budyń waniliowy
1 łyżka mąki pszennej
2 szklanki mleka
1 szklanka cukru
1/2 startej czekolady

Poncz
1/2 szklanki alkoholu
1/2 szklanki wody
2 łyżki cukru pudru
składniki ponczu mieszamy


Wykonanie:
białka z cukrem ubijamy na sztywno
dodajemy mak kokos proszek do pieczenia
ciasto delikatnie mieszamy wykładamy
do formy 30 x 25 wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st 35 minut

Masa
budyń mąkę mieszamy w 3/4 szklanki mleka
pozostałe mleko gotujemy dajemy
rozmieszany budyń gotujemy 3 minuty studzimy
masło z cukrem ucieramy do białości dodajemy
po łyżce zimnego budyniu ucieramy na puszysty krem
ciasto makowe kroimy na pół smarujemy kremem
na kremie układamy nasączone biszkopty
a na nie dajemy ciasto posmarowane kremem
wierzch ciasta smarujemy kremem posypujemy startą czekoladą
 

Translate