Ciasto "Cycki murzynki"

Ciasto "Cycki murzynki"Ciasto "Cycki murzynki"

Składniki:
10 białek
1 szklanka maku
1 szklanka cukru
1 szklanka kokosu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
20 szt biszkoptów

Masa
1.5 kostki masła
1 budyń waniliowy
2 szklanki mleka
1 szklanka cukru

Poncz
1/3 szklanki alkoholu
1/2 szklanki wody
2 łyżki cukru

Polewa
2 czekolady
4 łyżki śmietanki
składniki polewy podgrzewamy
rodzynki

Wykonanie:
białka z cukrem ubijamy na sztywno dodajemy mąkę mak kokos proszek do pieczenia
ciasto delikatnie mieszamy wykładamy do formy 30 x 25 wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st 35 minut

Masa
budyń mieszamy w 1/2 szklance mleka pozostałe mleko gotujemy
dajemy rozmieszany budyń gotujemy 3 minuty studzimy
masło z cukrem ucieramy do białości
dodajemy po łyżce zimnego budyniu ucieramy na puszysty krem
ciasto makowe kroimy na pół smarujemy kremem
dajemy ciasto makowe krem a na niego układamy nasączone biszkopty
wierzch polewamy rozpuszczoną czekoladą na środek biszkoptu dajemy rodzynkę
 

Translate