Ciasto bez pieczenia "Morelka"

Ciasto bez pieczenia "Morelka"

Ciasto bez pieczenia "Morelka"


Składniki:
60 szt ciasteczek maślanych
1 budyń
1 litr mleka
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
1 kostka masła
1/2 kg moreli
1 czekolada mleczna
3 łyżki śmietanki

Wykonanie:
opłukane morele zalewamy na 5 minut wrzącą wodą obieramy ze skóry kroimy na pół usuwamy pestki

Masa
gotujemy 1/2 litra mleka z masłem cukrem pozostałe mleko mieszamy z obiema mąkami i budyniem
dolewamy do gotującego się mleka masę budyniową mieszamy budyń gotujemy 3 minuty
blaszkę 35 x 25 wykładamy folią spożywczą układamy herbatniki
a na nie dajemy ciepłą masę budyniową na masie układamy połówki moreli
kolejną warstwę herbatników masę budyniową herbatniki
wierzch polewamy polewamy rozpuszczoną czekoladą
czekoladę łamiemy na kawałki dodajemy 3 łyżki śmietanki podgrzewamy
 

Translate