Ciasto a`la francuskie z czereśniami
Składniki:
1 kostka margaryny
4 żółtka
1 szklanka śmietany kwaśnej
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Piana
5 białek
1 szklanka cukru
1 kisiel
2 szklanki czereśni
opłukane czereśnie drulujemy
opłukane czereśnie drulujemy
Masa
1.5 szklanki mleka
1 budyń
1 kostka masła
3/4 szklanki cukru pudru
płatki migdałowe
Wykonanie:
przesianą mąkę z proszkiem siekamy nożem z margaryną
dodajemy śmietanę żółtka wyrabiamy
ciasto dzielimy na 4 części dajemy na noc do lodówki
Piana
białka ubijamy z cukrem na sztywno
dosypujemy kisiel masę mieszamy
Ciasto
1 część ciasta wałkujemy dajemy na blaszkę 20 x 25 wyłożoną papierem do pieczenia
a na nie dajemy pianę układamy czereśnie przykrywamy drugim kawałkiem ciasta
tak przygotowujemy 2 placki pieczemy w 180 st 45 minut
Krem
na mleku gotujemy budyń masło ucieramy z cukrem do białości
dodajemy po łyżce zimnego budyniu ucieramy na puszysty krem
ciasto smarujemy kremem składamy wierzch ciasta smarujemy kremem
posypujemy płatkami migdałowymi
Ciasto
1 część ciasta wałkujemy dajemy na blaszkę 20 x 25 wyłożoną papierem do pieczenia
a na nie dajemy pianę układamy czereśnie przykrywamy drugim kawałkiem ciasta
tak przygotowujemy 2 placki pieczemy w 180 st 45 minut
Krem
na mleku gotujemy budyń masło ucieramy z cukrem do białości
dodajemy po łyżce zimnego budyniu ucieramy na puszysty krem
ciasto smarujemy kremem składamy wierzch ciasta smarujemy kremem
posypujemy płatkami migdałowymi