Ciasto a`la francuskie z czereśniami

Ciasto a`la francuskie z czereśniami

Ciasto a`la francuskie z czereśniami


Składniki:
1 kostka margaryny
4 żółtka
1 szklanka śmietany kwaśnej
3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Piana
5 białek
1 szklanka cukru
1 kisiel
2 szklanki czereśni
opłukane czereśnie kroimy na pół wyjmujemy pestki

Masa
1.5 szklanki mleka
1 budyń
1 kostka masła
3/4 szklanki cukru pudru
płatki migdałowe

Wykonanie:
przesianą mąkę z proszkiem siekamy nożem z margaryną
dodajemy śmietanę żółtka wyrabiamy ciasto dzielimy na 4 części
dajemy na noc do lodówki

Piana
białka ubijamy z cukrem na sztywno dosypujemy kisiel masę mieszamy

Ciasto
1 część ciasta wałkujemy dajemy na blaszkę 20 x 25 wyłożoną papierem do pieczenia
a na nie dajemy pianę układamy czereśnie przykrywamy drugim kawałkiem ciasta
tak przygotowujemy 2 placki pieczemy w 180 st 45 minut

Krem
na mleku gotujemy budyń masło ucieramy z cukrem do białości
dodajemy po łyżce zimnego budyniu ucieramy na puszysty krem
ciasto smarujemy kremem składamy wierzch ciasta smarujemy kremem
posypujemy płatkami migdałowymi 
 

Translate