Truskawkowiec z galaretką

Truskawkowiec z galaretkąTruskawkowiec z galaretką

Składniki:
4 jajka
4 łyżki mąki
4 łyżki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa
25 dkg serka mascarpone
1/2 litra śmietany kremówki
4 łyżeczki żelatyny
3/4 szklanki cukru pudru
1/2 kg truskawek
3 galaretki truskawkowe

Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę dodajemy przesianą mąkę z proszkiem
ciasto mieszamy dajemy do formy 25 x 30 wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy 25 minut w 180 st

Galaretka
galaretki zalewamy 5 szklankami wrzącej wody mieszamy do całkowitego rozpuszczenia

Masa
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy cukrem na sztywno dodajemy serek płynną żelatynę masę delikatnie mieszamy
na biszkopt dajemy masę pokrojone truskawki zalewamy tężejącą galaretką
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin
 

Translate