Tort śmietankowy z truskawkami


Tort śmietankowy z truskawkami
Tort śmietankowy z truskawkami

Składniki:
7 jajek
6 łyżek mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru

Masa
1 litr śmietany kremówki
1/2 szklanki cukru pudru
6 łyżeczek żelatyny
1/2 kg truskawek

Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę dodajemy obie mąki przesiane z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st około 40 minut

Masa:
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno dodajemy płynną żelatynę masę mieszamy
biszkopt kroimy na 3 krążki smarujemy śmietaną układamy pokrojone truskawki
wierzch tortu smarujemy śmietaną dekorujemy truskawkami i rozetkami ze śmietany
 

Translate