Knedle ziemniaczane z truskawkami
Składniki:
1.2 kg ziemniaków
2 jajka
1 szklanka mąki ziemniaczanej
sól
Tłuszcz do polania
1/2 kostki masła
80 dkg truskawek
cukier
Wykonanie:
ziemniaki gotujemy 25 minut w osolonej wodzie
odcedzamy przeciskamy przez praskę
do letnich ziemniaków dajemy jajka mąkę
do letnich ziemniaków dajemy jajka mąkę
masę ziemniaczaną dokładnie wyrabiamy
formujemy wałek kroimy na kawałki do środka dajemy truskawki zlepiamy
knedle gotujemy 5 minut w dużej ilości osolonej wody
podajemy z masłem posypane cukrem lub polane śmietaną
formujemy wałek kroimy na kawałki do środka dajemy truskawki zlepiamy
knedle gotujemy 5 minut w dużej ilości osolonej wody
podajemy z masłem posypane cukrem lub polane śmietaną