Składniki:
1.5 kg ziemniaków
2 jajka
1 szklanka mąki ziemniaczanej
sól
Tłuszcz
1/2 kostki masła
6 łyżek cukru trzcinowego
60 dkg śliwek
Wykonanie:
ziemniaki gotujemy 25 minut w osolonej wodzie
1.5 kg ziemniaków
2 jajka
1 szklanka mąki ziemniaczanej
sól
Tłuszcz
1/2 kostki masła
6 łyżek cukru trzcinowego
60 dkg śliwek
Wykonanie:
ziemniaki gotujemy 25 minut w osolonej wodzie
odcedzamy przeciskamy przez praskę studzimy
dodajemy jajka mąkę
masę ziemniaczaną dokładnie wyrabiamy
Śliwki
śliwki kroimy na pół wydrążamy pestki
Śliwki
śliwki kroimy na pół wydrążamy pestki
duże śliwki kroimy na pół
Z ciasta formujemy wałek
Z ciasta formujemy wałek
kroimy na kawałki do środka dajemy śliwkę zlepiamy
knedle gotujemy 5 minut
knedle gotujemy 5 minut
po wypłynięciu w dużej ilości osolonej wody
podajemy z masłem i cukrem lub śmietaną
podajemy z masłem i cukrem lub śmietaną