Frykadelki duszone w cebuli
Składniki:
1/2 kg mięsa z mielonego
2 ząbki czosnku
4 cebule
sól pieprz ostra papryka
3 łyżki mąki
tłuszcz do smażenia
Kapusta z ziemniakami
1 kg ziemniaków
1/2 główki kapusty białej
10 dkg boczku wędzonego
1 cebula
maggi sól ocet pieprz
Wykonanie:
mięso doprawiamy solą pieprzem papryką dodajemy zmiażdżony czosnek
masę mięsną dokładnie mieszamy
formujemy ruloniki 7 cm obtaczamy w mące
obsmażamy z pokrojoną cebulą podlewamy 1 szklanką wody
obsmażamy z pokrojoną cebulą podlewamy 1 szklanką wody
dusimy 20 minut pod przykryciem
Kapusta z ziemniakami
opłukaną kapustę szatkujemy gotujemy w osolonej wodzie
miękką odcedzamy zakwaszamy octem
cebule boczek kroimy w kosteczkę podsmażamy
cebule boczek kroimy w kosteczkę podsmażamy
ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie odcedzamy
kapustę łączymy z ziemniakami razem mieszamy
kapustę łączymy z ziemniakami razem mieszamy
doprawiamy solą pieprzem maggi
dodajemy podsmażony boczek dokładnie mieszamy
dodajemy podsmażony boczek dokładnie mieszamy
kapustę podajemy frykadelki