Deser "Chatka Puchatka"
Składniki:
1 szklanka mleka w proszku
2 łyżki kakao
1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru
4 opakowania herbatników
3 łyżki mleka
Śmietana
1 łyżka cukru pudru
1/2 łyżeczki żelatyny
Polewa
3 łyżki masła
4 łyżki cukru pudru
3 łyżki kakao
3 łyżki mleka w proszku
3 łyżki wody
składniki polewy podgrzewamy
Wykonanie:
mleko z cukrem kakao masło podgrzewamy
do przestudzonej masy dodajemy mleko w proszku
masę dokładnie mieszamy
Śmietana
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
Śmietana
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy rozpuszczoną żelatynę mieszamy
żelatynę zalewamy 3 łyżkami wrzącą wodą
żelatynę zalewamy 3 łyżkami wrzącą wodą
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
Składamy chatkę
układamy 3 rzędy herbatników
Składamy chatkę
układamy 3 rzędy herbatników
smarujemy masę kakaową następną warstwę herbatników
do środka dajemy bitą śmietanę
do środka dajemy bitą śmietanę
herbatniki składamy do środka
deser dajemy do lodówki na 2 godziny
deser dajemy do lodówki na 2 godziny
wierzch polewamy polewą