Ciasto z jagodami i galaretką

Ciasto z jagodami i galaretkąCiasto z jagodami i galaretką

Składniki:
5 jajek
4 łyżki mąki
2 łyżki kakao
4 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Śmietana
3/4 litra śmietany kremówki
3 śmietan fixy
3 łyżki cukru  pudru
3 galaretki
40 dkg jagód

Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dodajemy kakao przesianą mąkę z proszkiem
ciasto mieszamy przekładamy do formy
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st 35 minut na złoty kolor

Śmietana
śmietanę ubijamy z cukrem pudrem
pod koniec ubijania dosypujemy śmietan fix
jagody płuczemy na sitku pod bieżącą wodą
na biszkopt dajemy bitą śmietanę jagody
galaretkę rozpuszczamy w 5 szklankach wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
jagody zalewamy tężejącą galaretką
ciasto dajemy do lodówki na 2 godziny
 

Translate