Ciasto "Poemat smaku"

Ciasto "Poemat smaku"Ciasto "Poemat smaku"

Składniki:
4 jajka
4 łyżki mąki
4 łyżki cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Masa
1 litr śmietany kremówki
1/2 szklanki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
2 cukry waniliowe
2 galaretki malinowe
1 dżem malinowy

Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dodajemy przesianą mąkę z proszkiem
ciasto mieszamy dajemy do formy 30 x25
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st 30 minut

Masa waniliowa
żelatynę zalewamy  1/3 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
1/2 litra śmietany ubijamy
z 2 łyżkami cukru i cukrami waniliowymi
dodajemy płynną żelatynę masę mieszamy

Masa malionowa
2 galaretki rozpuszczamy w 1 szklance wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
1/2 litra śmietany ubijamy z pozostałym cukrem
dodajemy tężejącą galaretkę masę mieszamy
biszkopt smarujemy dżemem malinowym
wykładamy masę malinową na nią masę śmietankową
ciasto dajemy do lodówki na 2 godziny
 

Translate