Ciasto kruche z musem truskawkowym i śmietaną

Ciasto kruche z musem truskawkowym i śmietanąCiasto kruche z musem truskawkowym i śmietaną

Składniki:
1/2 kostki margaryny
2 żółtka
1/2 szklanki śmietany kwaśnej
1.5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa
1.5 szklanki mleka
1 budyń
1 kostki masła
1/2 szklanki cukru
4 łyżki płatków migdałowych

Mus truskawkowy
80 dkg truskawek
8 łyżeczek żelatyny
3/4 szklanki cukru

Śmietana
1/2 litra śmietany kremówki
3 łyżeczki żelatyny
3 łyżki cukru pudru
1/2 startej czekolady


Wykonanie:
przesianą mąkę z proszkiem siekamy z margaryną nożem
dodajemy śmietanę żółtka wyrabiamy
ciasto dajemy do lodówki na 1 godzinę
wałkujemy dajemy na blaszkę 30 x 25
wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st na złoty kolor około 25 minut

Mus
opłukane truskawki osuszamy miksujemy z cukrem
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia dodajemy do musu mieszamy
[musu truskawkowego musi być 3/4 litra]

Krem
gotujemy budyń na mleku
masło ucieramy z cukrem do białości dodajemy po łyżce zimnego budyniu
masę ucieramy na puszysty krem ciasto smarujemy kremem
wykładamy tężejący mus truskawkowy a na mus dajemy bitą śmietanę
wierzch posypujemy startą czekoladą 
 

Translate