Zapiekanka z mięsa pod pierzynką ziemniaków

Zapiekanka z mięsa pod pierzynką ziemniakówZapiekanka z mięsa pod pierzynką ziemniaków

Składniki:
80 dkg mięsa wołowego mielonego
1 cebula
2 ząbki czosnek
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól pieprz ostra papryka bazylia
2 łyżki tłuszczu

Ziemniaki :
5 ziemniaków
10 dkg sera żółtego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki masła
sól pieprz

Wykonanie:
mięso mielone podsmażamy z cebulą doprawiamy
solą pieprzem papryką bazylią zmiażdżonym czosnkiem
podlewamy 2 szklankami wody dodajemy
koncentrat pomidorowy dusimy pod przyryciem 20 minut
masę mięsną przekładamy do formy wysmarowanej  masłem

Ziemniaki
ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie
odcedzamy przeciskamy przez praskę
dodajemy jajko mąkę masę mieszamy
na mięso wykładamy masę ziemniaczaną
wierzch posypujemy startym serem
zapiekamy w 200 st około 40 minut
 

Translate