Zapiekanka z mięsa pod pierzynką ziemniaków
Składniki:
80 dkg mięsa mielonego
1 cebula
2 ząbki czosnek
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól pieprz ostra papryka bazylia
2 łyżki tłuszczu
Ziemniaki :
5 ziemniaków
10 dkg sera żółtego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki masła
sól pieprz
Wykonanie:
mięso mielone podsmażamy z cebulą doprawiamy
solą pieprzem papryką bazylią zmiażdżonym czosnkiem
podlewamy 2 szklankami wody dodajemy
koncentrat pomidorowy dusimy pod przyryciem 20 minut
masę mięsną przekładamy do formy wysmarowanej masłem
Ziemniaki
ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie odcedzamy przeciskamy przez praskę
dodajemy jajko mąkę masę mieszamy wykładamy na mięso
wierzch posypujemy startym serem zapiekamy w 200 st około 40 minut
Składniki:
80 dkg mięsa mielonego
1 cebula
2 ząbki czosnek
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól pieprz ostra papryka bazylia
2 łyżki tłuszczu
Ziemniaki :
5 ziemniaków
10 dkg sera żółtego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki masła
sól pieprz
Wykonanie:
mięso mielone podsmażamy z cebulą doprawiamy
solą pieprzem papryką bazylią zmiażdżonym czosnkiem
podlewamy 2 szklankami wody dodajemy
koncentrat pomidorowy dusimy pod przyryciem 20 minut
masę mięsną przekładamy do formy wysmarowanej masłem
Ziemniaki
ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie odcedzamy przeciskamy przez praskę
dodajemy jajko mąkę masę mieszamy wykładamy na mięso
wierzch posypujemy startym serem zapiekamy w 200 st około 40 minut