Mój kanał na YouTube

Translate

Rosół z kostką grysikową



Rosół z kostką grysikową

Składniki:
1/2 kg mięsa wołowego żeberek
1 skrzydło z indyka
1 marchewka
1 pietruszka
1/2 selera
kawałek por
sól pieprz liście lubczyku
zielona pietruszka

Kostka grysikowa:
2 szklanki wywaru
6 łyżek kaszy manny
sól zielona pietruszka

Wykonanie:
umyte mięso zalewamy 3 litrami zimnej wody
gotujemy 3 godziny z warzywami na wolnym ogniu
doprawiamy solą pieprzem
rosół przecedzamy
[mięso obieramy służy do farszu np pierogów]

Kostka grysikowa:
gotujemy wywar zasypujemy kaszą manną mieszamy 
gotujemy na wolnym ogniu aż masą będzie gęsta około 5 minut 
dodajemy zielona pietruszkę mieszamy
masę wykładamy na deseczkę studzimy 
kroimy w kostkę lub foremką 
kostkę podajemy z rosołem