Rosół z kostką grysikową
Składniki:
1/2 kg mięsa wołowego żeberek
1 skrzydło z indyka
1 marchewka
1 pietruszka
1/2 selera
kawałek por
sól pieprz liście lubczyku
zielona pietruszka
Kostka grysikowa:
2 szklanki wywaru
6 łyżek kaszy manny
sól zielona pietruszka
Wykonanie:
umyte mięso zalewamy 3 litrami zimnej wody
gotujemy 3 godziny z warzywami na wolnym ogniu
doprawiamy solą pieprzem
rosół przecedzamy
[mięso obieramy służy do farszu np pierogów]
Kostka grysikowa:
gotujemy wywar zasypujemy kaszą manną mieszamy
[mięso obieramy służy do farszu np pierogów]
Kostka grysikowa:
gotujemy wywar zasypujemy kaszą manną mieszamy
gotujemy na wolnym ogniu aż masą będzie gęsta około 5 minut
dodajemy zielona pietruszkę mieszamy
masę wykładamy na deseczkę studzimy
masę wykładamy na deseczkę studzimy
kroimy w kostkę lub foremką
kostkę podajemy z rosołem