Rosół z kostką grysikową

Rosół z kostką  grysikową
Rosół z kostką grysikową

Składniki:
1/2 kg mięsa wołowego
[np żeberek]
1 skrzydło z indyka
1 marchewka
1 pietruszka
1/2 selera
kawałek por
sól pieprz liście lubczyk
zielona pietruszka

Kostka grysikowa:
1 szklanki wywaru
3 łyżki kaszy manny
sól zielona pietruszka

Wykonanie:
umyte mięso zalewamy 3 litrami zimnej wody gotujemy 3 godziny z warzywami na wolnym ogniu
doprawiamy solą pieprzem rosół przecedzamy [mięso obieramy służy do farszu np pierogów]

Kostka grysikowa:
1 szklankę wywaru gotujemy zasypujemy kaszą manną mieszamy
gotujemy aż masą będzie gęsta dajemy zielona pietruszkę mieszamy
masę grysikową wykładamy na deseczkę posmarowaną tłuszczem studzimy
kroimy w kostkę lub foremką np serduszka podajemy z rosołem
 

Translate