Domowe bułki z sezamem
Składniki:
7 dkg drożdży
3 łyżki oleju
1.5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
2 szklanki mleka
5 łyżek sezamu
5 łyżek sezamu
Wykonanie:
drożdże mieszamy z cukrem letnim mlekiem
rozczyn zostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu
drożdże mieszamy z cukrem letnim mlekiem
rozczyn zostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu
do mąki dodajemy rozczyn sól olej wyrabiamy ciasto na lśniącą kule
pozostawiamy do podwojenia objętości
pozostawiamy do podwojenia objętości
ciasto wałkujemy na 3 cm formujemy bułeczki
dajemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
wierzch smarujemy mlekiem posypujemy sezamem
pieczemy w 190 st około 25 minut
dajemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
wierzch smarujemy mlekiem posypujemy sezamem
pieczemy w 190 st około 25 minut