Ciasto "Puszek na białkach"
Składniki:
4 jajka
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Puszek
5 białek
2 łyżki soku z cytryny
4 łyżeczki żelatyny
1/2 szklanki śmietanki kremówki
1/2 szklanki cukru pudru
1 słoik dżemu brzoskwiniowego
starta czekolada
Wykonanie:
jajka ubijamy z obiema cukrami na puszystą masę
dodajemy przesianą mąkę z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy 25 x 30 cm
wyłożonej papierem pieczemy w 180 st około 35 minut
Puszek
białka ubijamy z cukrem na sztywno
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy 25 x 30 cm
wyłożonej papierem pieczemy w 180 st około 35 minut
Puszek
białka ubijamy z cukrem na sztywno
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy na sztywno dolewamy płynną żelatynę
śmietanę ubijamy na sztywno dolewamy płynną żelatynę
dodajemy pianę masę mieszamy
biszkopt smarujemy dżemem wykładamy masę
wierzch posypujemy startą czekoladą
biszkopt smarujemy dżemem wykładamy masę
wierzch posypujemy startą czekoladą
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin