Ciasto orzechowe z masą maślaną

Ciasto orzechowe z masą maślaną

Ciasto orzechowe z masą maślaną


Składniki:
1 szklanka mąki
1 szklanka płatków owsianych
1/2 kostki masła
1 szklanka cukru
1 szklanka orzechów włoskich krojonych
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem
1 kostka masła
1 szklanka śmietany kwaśnej
1 szklanka cukru pudru
1 cukier waniliowy
[składniki kremu muszą mieć pokojową temperaturę]
1/2 szklanki mielonych orzechów

Wykonanie:
masło ucieramy z cukrem na puszystą masę dodajemy po jednym jajku płatki orzechy
oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia
ciasto mieszamy wykładamy do formy 25 x 30 wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st około 45 minut

Krem
masło ucieramy z obiema cukrami do białości dolewamy śmietanę ucieramy na puszysty krem
ciasto kroimy na pół smarujemy kremem wierzch ciasta smarujemy kremem
posypujemy mielonymi orzechami
 

Translate