Ciasto "Monte"

Ciasto "Monte"Ciasto "Monte"

Składniki:
5 jajek
5 łyżek mąki
2 łyżki kakao
5 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem
2 szklanki mleka
1 budyń
1 kostka masła
3/4 szklanki cukru
2 łyżki mąki pszennej

Śmietana
1/2 litra śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru
3 śmietan fix
1/2 szklanki mielonych orzechów

Poncz
3 łyżki likieru orzechowego
1/2 szklank wody
2 łyżki cukru pudru

Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę dodajemy
kakao mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia
ciasto delikatnie mieszamy
dajemy do formy wyłożonej papierem
pieczemy w 190 st około 30 minut

Krem
gotujemy 1 szklanka mleka w pozostałym
mleku mieszamy budyń mąkę dolewamy
do mleka mieszamy budyń gotujemy 3 minuty
dodajemy masło cukier masę mieszamy

Śmietana
śmietanę ubijamy z cukrem dodajemy śmiet fix masę mieszamy
biszkopt nasączamy ponczem smarujemy krem budyniowy
na krem dajemy ubitą śmietanę posypujemy startymi orzechami
 

Translate