Ciasto kruche z galaretką "Zemsta teściowej"
Składniki:
3 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kostka margaryny
5 żółtek
szczypta soli
Piana
4 białka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu
4 łyżki cukru
10 dkg płatków migdałowych
Krem
1/2 litra mleka
1 kostka masła
1 budyń waniliowy
1 łyżka mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
Galaretka
40 dkg wiśni
2 galaretki wiśniowe
4 łyżki cukru
Wykonanie:
przesianą mąkę z proszkiem siekamy nożem z masłem
dodajemy cukier szczyptę soli żółtka zarabiamy
ciasto dzielimy na dwie części dajemy do lodówki na 30 minut
Galaretka
galaretkę rozpuszczamy w 2 szklankach wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
dodajemy odsączone wiśnie mieszamy
Piana
pianę ubijamy z cukrem na sztywno
Piana
pianę ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy ocet mąkę masę mieszamy
Ciasto wałkujemy dajemy na blaszkę 25 x 30 wyłożoną papierem do pieczenia
1 ciasto dajemy pianę posypujemy płatkami migdałowymi
pieczemy około 25 minut w 180 st
2 ciasto pieczemy na złoty kolor
Krem
odlewamy 1/2 szklanki zimnego mleka mieszamy budyń z mąką
pozostałe mleko gotujemy dolewamy rozmieszamy budyń
gotujemy 3 minuty często mieszamy studzimy
masło ucieramy z cukrem do białości
dodajemy po łyżce zimnego budyniu ucieramy na puszysty krem
placki smarujemy kremem dajemy tężejącą galaretkę z wiśniami
na wierzch dajemy placek z płatkami migdałowymi
Ciasto wałkujemy dajemy na blaszkę 25 x 30 wyłożoną papierem do pieczenia
1 ciasto dajemy pianę posypujemy płatkami migdałowymi
pieczemy około 25 minut w 180 st
2 ciasto pieczemy na złoty kolor
Krem
odlewamy 1/2 szklanki zimnego mleka mieszamy budyń z mąką
pozostałe mleko gotujemy dolewamy rozmieszamy budyń
gotujemy 3 minuty często mieszamy studzimy
masło ucieramy z cukrem do białości
dodajemy po łyżce zimnego budyniu ucieramy na puszysty krem
placki smarujemy kremem dajemy tężejącą galaretkę z wiśniami
na wierzch dajemy placek z płatkami migdałowymi