Ciasto "Krokodyle oczy"
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kostka margaryny
5 żółtek
2 łyżki kakao
30 dkg marmolady
Biszkopt
4 jajka
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
1/2 litra mleka
25 dkg masła
1 budyń waniliowy
2 łyżki mąki pszennej
4 łyżki cukru
2 łyżki alkoholu
1/2 czekolady
Wykonanie:
mąkę z proszkiem i masłem siekamy nożem
dodajemy cukier szczyptę soli żółtka
wyrabiamy ciasto dzielimy na dwie części
do jednej części dodajemy kakao mieszamy
ciasto z kakao dzielimy na 5 porcji wałkujemy
smarujemy marmoladą zwijamy roladki
dajemy do lodówki na 30 minut
blaszkę 25 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia
na ciasto jasne układamy roladki kakaowe
pieczemy w 180 st 45 minut
Biszkopt
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy mąkę przesianą z proszkiem
blaszkę 25 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia
na ciasto jasne układamy roladki kakaowe
pieczemy w 180 st 45 minut
Biszkopt
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy mąkę przesianą z proszkiem
ciasto mieszamy dajemy do formy 25 x 30 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy 25 minut w 180 st
Krem
odlewamy 3/4 szklanki zimnego mleka mieszamy budyń z mąką
pozostałe mleko gotujemy dolewamy rozmieszamy budyń
gotujemy 3 minuty często mieszamy studzimy
masło ucieramy z cukrem do białości
dodajemy alkohol po łyżce zimnego budyniu
masę ucieramy na puszysty krem
na placek kruchy wykładamy krem dajemy biszkopt
wierzch ciasta smarujemy kremem posypujemy startą czekoladą
pieczemy 25 minut w 180 st
Krem
odlewamy 3/4 szklanki zimnego mleka mieszamy budyń z mąką
pozostałe mleko gotujemy dolewamy rozmieszamy budyń
gotujemy 3 minuty często mieszamy studzimy
masło ucieramy z cukrem do białości
dodajemy alkohol po łyżce zimnego budyniu
masę ucieramy na puszysty krem
na placek kruchy wykładamy krem dajemy biszkopt
wierzch ciasta smarujemy kremem posypujemy startą czekoladą