Ciasto "Krokodyle oczy"

Ciasto "Krokodyle oczy"Ciasto "Krokodyle oczy"

Składniki:
3 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kostka margaryny
5 żółtek
2 łyżki kakao
30 dkg marmolady

Biszkopt
4 jajka
4 łyżki mąki
4 łyżki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem
1/2 litra mleka
1 kostka masła
1 budyń waniliowy
2 łyżki mąki pszennej
4 łyżki cukru
2 łyżki alkoholu
1 czekolada

Wykonanie:
przesianą mąkę z proszkiem i masłem siekamy nożem
dodajemy cukier szczyptę soli żółtka
wyrabiamy ciasto dzielimy na dwie części
do jednej części dodajemy kakao mieszamy
ciasto z kakao dzielimy na 5 porcji wałkujemy
smarujemy marmoladą zwijamy roladki
dajemy do lodówki na 30 minut
blaszkę 25x30 wykładamy papierem do pieczenia
dajemy ciasto jasne a nim roladki kakaowe
pieczemy w 180 st 45 minut

Biszkopt
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do piecznia
ciasto mieszamy dajemy do formy 25x30
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy 25 minut w 180 st

Krem
odlewamy 3/4 szklanki zimnego mleka mieszamy budyń z mąką
pozostałe mleko gotujemy dolewamy rozmieszamy budyń
gotujemy 3 minuty często mieszamy studzimy
masło ucieramy z cukrem dodajemy alkohol
po łyżce zimnego budyniu ucieramy na puszysty krem
na placek kruchy wykładamy krem dajemy biszkopt
wierzch ciasta smarujemy kremem posypujemy startą czekoladą
 

Translate