Mój kanał na YouTube

Translate

Ciasto "Krokodyle oczy"


Ciasto "Krokodyle oczy"

Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kostka margaryny
5 żółtek
2 łyżki kakao
30 dkg marmolady

Biszkopt
4 jajka
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem
1/2 litra mleka
25 dkg masła
1 budyń waniliowy
2 łyżki mąki pszennej
4 łyżki cukru
2 łyżki alkoholu
1/2 czekolady

Wykonanie:
mąkę z proszkiem i masłem siekamy nożem
dodajemy cukier szczyptę soli żółtka
wyrabiamy ciasto dzielimy na dwie części
do jednej części dodajemy kakao mieszamy
ciasto z kakao dzielimy na 5 porcji wałkujemy
smarujemy marmoladą zwijamy roladki 
dajemy do lodówki na 30 minut
blaszkę 25 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia
na ciasto jasne układamy roladki kakaowe
pieczemy w 180 st 45 minut

Biszkopt
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy mąkę przesianą z proszkiem 
ciasto mieszamy dajemy do formy 25 x 30 cm 
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy 25 minut w 180 st

Krem
odlewamy 3/4 szklanki zimnego mleka mieszamy budyń z mąką
pozostałe mleko gotujemy dolewamy rozmieszamy budyń
gotujemy 3 minuty często mieszamy studzimy
masło ucieramy z cukrem do białości
dodajemy alkohol po łyżce zimnego budyniu
masę ucieramy na puszysty krem
na placek kruchy wykładamy krem dajemy biszkopt
wierzch ciasta smarujemy kremem posypujemy startą czekoladą