Ciasto "Kilimandżaro"

Ciasto "Kilimandżaro"Ciasto "Kilimandżaro"

Składniki:
4 jajka
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem
1/2 litra mleka
1 budyń
1 kostka masła
3/4 szklanki cukru
2 łyżki mąki pszennej

Jabłka
1.5 kg jabłek
1/2 szklanki cukru
2 galaretki cytrynowe

Śmietana
1/2 litra śmietany 30 %
3 łyżki cukru pudru
3 śmietan fix
krojone migdały


Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy 25 x 30 wyłożonej papierem
pieczemy w 190 st około 30 minut

Krem
gotujemy 1 szklanka mleka w pozostałym mieszamy budyń i mąkę
dodajemy masło cukier mieszamy budyń gotujemy 3 minuty

Jabłka
opłukane jabłka ścieramy na tarce dodajemy cukier dolewamy 3 łyżki wody
dosypujemy suche galaretki mieszamy gotujemy na szklistą masę

Śmietana
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno dosypujemy śmiet fix masę mieszamy
na biszkopt dajemy ciepły krem studzimy a na niego wykładamy zimne jabłka
na jabłka dajemy ubitą śmietanę posypujemy migdałami
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin