Tort duży
Składniki:
10 jajek
10 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
Masa
1 litr śmietany kremówki
3/4 szklanki cukru pudru
2 czekolady
2 opakowania śmietan fix
2 galaretki
1 puszka brzoskwiń
1 kieliszek alkoholu
4 łyżki mielonych migdałów
3 łyżki startej czekolady
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę dodajemy obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st około 50 minut
1 Masa
2 galaretki rozpuszczamy w 1 szklance wrzącej wody mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
1/2 litra śmietany ubijamy z cukrem dodajemy tężejącą galaretkę masę mieszamy
2 Masa
2 czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej
1/2 litra śmietany ubijamy z cukrem dodajemy rozpuszczoną czekoladę i śmietan fix masę mieszamy
Biszkopt kroimy na 3 krążki nasączamy syropem z brzoskwiń i alkoholu
smarujemy masą układamy brzoskwinie biszkopt masa biszkopt
wierzch tortu dekorujemy mielonymi migdałami rozetkami z kremu