Ciasto "Smerfetka"

Ciasto "Smerfetka"

Ciasto "Smerfetka"


Składniki:
5 jajek
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki
1.5 łyżki kakao
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:
3/4 litra śmietany kremówki
1/2 szklanki cukru pudru
3 galaretki niebieskie
2 opakowania delicji

Śmietana
1/2 litra śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy
2 śmietan fix

Wierzch
2 galaretki niebieskie
galaretki rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu

Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę dodajemy przesianą mąkę kakao z proszkiem do pieczenia
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy 25 x 30 wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st około 35 minut

Krem:
3 galaretki zalewamy 1 szklance wrzącej wody mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy
śmietanę ubijamy z obiema cukrami dodajemy tężejącą galaretkę masę mieszamy
na biszkopt dajemy krem układamy delicje wykładamy bitą śmietanę zalewamy tężejącą galaretką
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin
 

Translate