Ciasto "Kostka alpejska"
Składniki:
6 jajek
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu
odrobina soli
Krem
25 dkg masła
1 szklanka masy kajmakowej
10 dkg bezików
Śmietana
1/2 litra śmietany 30 %
3 łyżeczki żelatyny
3 łyżki cukru pudru
1/2 startej czekolady
Wykonanie:
jajka ubijamy cukrem na puszystą masę
dodajemy ocet obie mąki przesiane z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy 25 x 30 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 170 st około 35 minut
Krem
masło ucieramy do białości dajemy po łyżce masy kajmakowej
ucieramy na puszysty krem
dodajemy pokruszone bezy masę mieszamy
Śmietana
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy płynną żelatynę masę mieszamy
na biszkopt dajemy masę a na nią bitą śmietanę
wierzch posypujemy startą czekoladą
Śmietana
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy płynną żelatynę masę mieszamy
na biszkopt dajemy masę a na nią bitą śmietanę
wierzch posypujemy startą czekoladą