Ciasto "Hrabina"
Składniki:
2 jajka
6 żółtek
6 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szklanki oleju
Ciasto 2
1 szklanka białek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki octu
Krem
1.5 szklanki mleka
1 budyń
1 kostka masła
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
3/4 szklanki cukru
2 galaretki agrestowe
okrągłe biszkopty
Wykonanie:
Ciasto 1
jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę
dodajemy przesianą mąkę z kakao proszkiem dolewamy olej
ciasto dokładnie mieszamy
Ciasto 2
białka ubijamy z cukrem na sztywno
Ciasto 2
białka ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy porcjami mąkę dolewamy ocet
ciasto mieszamy
formę 25 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia
dajemy ciasto kakaowe a na nie wykładamy ciasto jasne
pieczemy w 170 st 40 minut
Krem
budyń mieszamy w 1/2 szklane mleka
pozostałe mleko gotujemy dolewamy rozmieszany budyń
gotujemy 3 minuty mieszamy studzimy
masło ucieramy z cukrem do białości
dodajemy kawę i po łyżce budyniu
formę 25 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia
dajemy ciasto kakaowe a na nie wykładamy ciasto jasne
pieczemy w 170 st 40 minut
Krem
budyń mieszamy w 1/2 szklane mleka
pozostałe mleko gotujemy dolewamy rozmieszany budyń
gotujemy 3 minuty mieszamy studzimy
masło ucieramy z cukrem do białości
dodajemy kawę i po łyżce budyniu
ucieramy na puszysty krem
Galaretka
galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach warzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy
ciasto kroimy na pół smarujemy masą kawową układamy biszkopty
polewamy tężejącą galaretką przykrywamy blatem ciasta
Galaretka
galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach warzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy
ciasto kroimy na pół smarujemy masą kawową układamy biszkopty
polewamy tężejącą galaretką przykrywamy blatem ciasta