Bułka kanapkowa
Składniki:
1/2 kg mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka letniej wody
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
1 opakowanie drożdży instant
lub 3 dkg drożdży świeżych
Wykonanie:
cukier drożdże letnią wodę mieszamy
rozczyn zostawiamy na 15 minut
łączymy pozostałą mąkę sól rozczyn wyrabiamy
ciasto zostawiamy aż podwoi objętość
wykładamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia
bułkę nacinamy zostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia
pieczemy w 180 st około 30 minut
łączymy pozostałą mąkę sól rozczyn wyrabiamy
ciasto zostawiamy aż podwoi objętość
wykładamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia
bułkę nacinamy zostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia
pieczemy w 180 st około 30 minut
[proporcja na 2 bułki kanapkowe]