Rolada z kremem straciatella

Rolada z kremem straciatella
Rolada z kremem straciatella

Składniki:
5 jajek
3 łyżki mąki
2 łyżki kakao
5 łyżek cukru
1 łyżka oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem
200 ml śmietany kremówki
25 dkg serka mascarpone
2 łyżeczki żelatyny
2 czekolady
4 łyżki cukru pudru

Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę dajemy przesianą mąkę kakao z proszkiem do pieczenia
ciasto delikatnie mieszamy dajemy na blachę wyłożona papierem do pieczenia
pieczemy 15 minut w 180 st ciasto z papierem zwijamy w rulon zostawiamy do ostygnięcia

Krem
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzacej wody mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem dodajemy serek starte czekolady płynną żelatynę masę mieszamy
roladę odwijamy z papieru smarujemy kremem ściśle zwijamy
dajemy do lodówki na parę godzin wierzch posypujemy cukrem pudrem
 

Translate