Mój kanał na YouTube

Translate

Ciasto "Puszek makowy"

Ciasto "Puszek makowy"
Ciasto "Puszek makowy"


Składniki:
4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Puszek
1/2 litra śmietany 30 %
1/2 kg serka mascarpone
4 łyżeczki żelatyny
1/2 szklanki cukru pudru
1 szklanka mielonego maku


Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę 
dodajemy przesianą mąkę z kakao proszkiem
ciasto mieszamy dajemy na blaszkę 30 x 25 wyłożoną papierem do pieczenia
ciasto pieczemy 170 st 30 minut

Puszek
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno 
dodajemy serek płynną żelatyną mak masę mieszamy
na biszkopt przekładamy masę makową 
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin