Ciasto "Puszek makowy"

Ciasto "Puszek makowy"

Ciasto "Puszek makowy"


Składniki:
4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki
2 łyżki kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Puszek
1/2 litra śmietany kremówki
1/2 kg serka mascarpone
6 łyżeczek żelatyny
3/4 szklanki cukru pudru
1 szklanka mielonego maku


Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę dodajemy przesianą mąkę z kakao proszkiem
ciasto mieszamy dajemy na blaszkę 30 x 25 wyłożoną papierem do pieczenia
ciasto pieczemy 180 st 30 minut

Puszek
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem dodajemy serek płynną żelatyną mielony mak masę mieszamy
na biszkopt przekładamy masę makową ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin
 

Translate