Mój kanał na YouTube

Translate

Biszkopt czekoladowy z pianką kawową

Biszkopt czekoladowy z pianką kawową
Biszkopt czekoladowy z pianką kawową

Składniki:
6 jajek
4 łyżki mąki
2 łyżki kakao
6 łyżek cukru
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia

Pianka:
3/4 litra śmietany kremówki
5 łyżeczek żelatyny
5 łyżek cukru pudru
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
2 łyżki kakao
5 łyżek krojonych migdałów
1 słoik dżemu z porzeczki
krojone migdały

Wykonanie:
jajka ubijamy z obiema cukrami na puszystą masę
dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i kakao
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy 25 x 30
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st około 45 minut

Pianka
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dolewamy rozpuszczoną żelatynę kawę kakao masę mieszamy
biszkopt kroimy na pół smarujemy dżemem wykładamy masę
wierzch smarujemy masą posypujemy migdałami
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin