Biszkopt czekoladowy z pianką kawową

Biszkopt czekoladowy z pianką kawową
Biszkopt czekoladowy z pianką kawową

Składniki:
6 jajek
4 łyżki mąki
2 łyżki kakao
6 łyżek cukru
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia

Pianka:
3/4 litra śmietany kremówki
6 łyżeczek żelatyny
5 łyżek cukru pudru
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
2 łyżki kakao
5 łyżek krojonych migdałów
1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
krojone migdały

Wykonanie:
jajka ubijamy z obiema cukrami na puszystą masę dodajemy przesiane kakao mąkę z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy 25 x 30 wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st około 35 minut

Pianka
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem dolewamy rozpuszczoną żelatynę kawę kakao masę mieszamy
biszkopt kroimy na pół smarujemy dżemem wykładamy masę
wierzch smarujemy masą posypujemy krojonymi migdałami ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin
 

Translate