Babka marmurkowa
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
5 jajek
20 dkg masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
2 łyżki mleka
szczypta soli
Lukier
1/2 szklanki cukru pudru
3 łyżki soku z cytryny
1 płaska łyżka kakao
składniki lukru mieszamy
Wykonanie:
masło z cukrem ucieramy na puszystą masę
dodajemy po jajku nadal ucieramy
dosypujemy mąkę z proszkiem ciasto dokładnie mieszamy
do 1/3 ciasta dodajemy kakao mleko mieszamy
ciasto jasne dajemy do formy 24 cm posmarowanej masłem
do środka ciasta wykładamy ciasto kakaowe na wierzch jasne ciasto
pieczemy w 170 st 45 minut
ciasto jasne dajemy do formy 24 cm posmarowanej masłem
do środka ciasta wykładamy ciasto kakaowe na wierzch jasne ciasto
pieczemy w 170 st 45 minut
wierzch babki polewamy lukrami i posypką