Ciasto makowo kokosowe z brzoskwinią

Ciasto makowo kokosowe z brzoskwinią
Ciasto makowo kokosowe z brzoskwinią

Składniki:
5 jajek
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki mielonego maku
1/2 szklanki kokosu
3/4 szklanki cukru
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem
1 kostka masła
1.5 szklanki mleka
1 budyń
1/2 szklanki cukru
2 galaretki brzoskwiniowe
1 puszka brzoskwiń

Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę dodajemy
mak kokos przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia
ciasto delikatnie mieszamy dajemy na blaszkę 30 x 25
wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st 35 minut

Galaretka
galaretki rozpuszczamy w 3.5 szklankach wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy

Masa
budyń gotujemy na na mleku
masło ucieramy z obiema cukrami do białości dodajemy
po łyżce zimnego budyniu ucieramy na puszysty krem
biszkopt smarujemy kremem dajemy pokrojone brzoskwinie
zalewamy tężejacą galaretką
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin
 

Translate