Ciasto "Walentynka"
Składniki:
6 jajek
1/2 szklanki maku
1,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju
1 szklanka cukru
Masa:
25 dkg masła
1 budyń waniliowy
1.5 szklanki mleka
1 galaretki brzoskwiniowa
1 szklanka cukru
1 puszka ananasa
serduszka czekoladowe
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy mąkę z proszkiem mak dolewamy olej
ciasto mieszamy dajemy na blaszkę 25 x 30 cm
Składniki:
6 jajek
1/2 szklanki maku
1,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju
1 szklanka cukru
Masa:
25 dkg masła
1 budyń waniliowy
1.5 szklanki mleka
1 galaretki brzoskwiniowa
1 szklanka cukru
1 puszka ananasa
serduszka czekoladowe
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy mąkę z proszkiem mak dolewamy olej
ciasto mieszamy dajemy na blaszkę 25 x 30 cm
wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy 180 st około 40 minut
Krem
budyń mieszamy w 1/2 szklance mleka
pieczemy 180 st około 40 minut
Krem
budyń mieszamy w 1/2 szklance mleka
pozostałe mleko gotujemy dolewamy do mleka mieszamy
budyń gotujemy 2 minuty studzimy
masło z cukrem ucieramy do białości
masło z cukrem ucieramy do białości
dodajemy po łyżce zimnego budyniu
ucieramy na puszysty krem
Galaretka
galaretkę brzoskwiniową rozpuszczamy w 1.5 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy
Ciasto kroimy na pół smarujemy kremem
Galaretka
galaretkę brzoskwiniową rozpuszczamy w 1.5 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy
Ciasto kroimy na pół smarujemy kremem
dajemy tężejącą galaretkę
układamy krążki ananasa nakrywamy biszkoptem
wierzch ciasta smarujemy masą dekorujemy
układamy krążki ananasa nakrywamy biszkoptem
wierzch ciasta smarujemy masą dekorujemy