Ciasto "Walentynka"

Ciasto "Walentynka"Ciasto "Walentynka"

Składniki:
5 jajek
1/2 szklanki maku
1,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju
1 szklanka cukru

Masa:
1.5 kostki masła
2 budynie waniliowe
3/4 litra mleka
1 galaretki brzoskwiniowa
1 szklanka cukru
1 puszka ananasa
serduszka czekoladowe

Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę dodajemy
mąkę przesianą z proszkiem wsypujemy mak dolewamy olej
ciasto mieszamy dajemy na blaszkę 25 x 30
wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy 180 st około 40 minut

Masa:
budynie gotujemy na mleku
masło z cukrem ucieramy do białości dodajemy
po łyżce zimnego budyniu ucieramy na puszysty krem

Galaretka
galaretkę brzoskwiniową rozpuszczamy w 1.5 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy

Ciasto kroimy na pół smarujemy masą dajemy
tężejącą galaretkę układamy krążki ananasa
nakrywamy biszkoptem wierzch ciasta smarujemy masą
dekorujemy serduszkami z czekolady
 

Translate