Mój kanał na YouTube

Translate

Ciasto "Walentynka"

Ciasto "Walentynka"Ciasto "Walentynka"

Składniki:
6 jajek
1/2 szklanki maku
1,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju
1 szklanka cukru

Masa:
25 dkg masła
1 budyń waniliowy
1.5 szklanki mleka
1 galaretki brzoskwiniowa
1 szklanka cukru
1 puszka ananasa
serduszka czekoladowe

Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy mąkę z proszkiem mak dolewamy olej
ciasto mieszamy dajemy na blaszkę 25 x 30 cm
wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy 180 st około 40 minut

Krem
budyń mieszamy w 1/2 szklance mleka 
pozostałe mleko gotujemy dolewamy do mleka mieszamy
budyń gotujemy 2 minuty studzimy
masło z cukrem ucieramy do białości 
dodajemy po łyżce zimnego budyniu 
ucieramy na puszysty krem

Galaretka
galaretkę brzoskwiniową rozpuszczamy w 1.5 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy

Ciasto kroimy na pół smarujemy kremem 
dajemy tężejącą galaretkę
układamy krążki ananasa nakrywamy biszkoptem
wierzch ciasta smarujemy masą dekorujemy