Biszkopt z pianką brzoskwiniową

Biszkopt z pianką brzoskwiniową

Biszkopt z pianką brzoskwiniową


Składniki:
6 jajek
6 łyżek mąki 
1 łyżka mąki ziemniaczanej
6 łyżek cukru
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia

Pianka
1/2 litra śmietany kremówki
1/2 szklanki cukru pudru
1 puszka brzoskwiń
2 galaretki cytrynowe
4 łyżki płatków migdałowych
2 łyżki soku z cytryny

Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę dodajemy obie mąki przesiane z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy 25 x 30 wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy 35 minut w 180 st na złoty kolor

Pianka
galaretki rozpuszczamy w 1/2 szklance wrzącej wody mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno dajemy tężejącą galaretkę masę mieszamy
biszkopt nasączamy wodą z sokiem z cytryny dla dorosłych można dodać alkoholu
do masy dajemy kawałki brzoskwiń masę mieszamy
biszkopt kroimy na pół wykładamy masę dajemy biszkopt
wierzch ciasta smarujemy masą posypujemy płatkami migdałowymi
[płatki migdałowe prażymy na suchej patelni] ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin
 

Translate