Biszkopt z masą śmietankowo-migdałową

Biszkopt z masą śmietankowo-migdałowąBiszkopt z masą śmietankowo-migdałową

Składniki:
6 jajek
6 łyżek mąki 
6 łyżek cukru
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa
3/4 litra śmietany kremówki
5 łyżek cukru pudru
2 cukry waniliowe
3 galaretki cytrynowe
10 dkg mielonych migdałów
4 łyżki płatków migdałowych
4 łyżki startej czekolady

Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy mąkę przesianą z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy 35 minut w 180 st na złoty kolor
Masa
galaretki rozpuszczamy w 1 szklance wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z obiema cukrami dodajemy
płynną galaretkę mielone migdały masę mieszamy
biszkopt kroimy na pół wykładamy masę
wierzch ciasta smarujemy masą posypujemy
płatkami migdałowymi oraz startą czekoladą
[płatki migdałowe prażymy na suchej patelni na złoty kolor]
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin
 

Translate