Biszkopt z masą śmietankowo-migdałową
Składniki:
6 jajek
6 łyżek mąki pszennej
6 łyżek cukru
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa
3/4 litra śmietany kremówki
5 łyżek cukru pudru
2 cukry waniliowe
3 galaretki cytrynowe
10 dkg mielonych migdałów
4 łyżki płatków migdałowych
4 łyżki startej czekolady
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę dodajemy mąkę przesianą z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy 25 x 30
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy 35 minut w 180 st
Masa
galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z obiema cukrami na sztywno
dodajemy płynną galaretkę mielone migdały masę mieszamy
biszkopt kroimy na pół wykładamy masę wierzch ciasta smarujemy masą
posypujemy płatkami migdałowymi oraz startą czekoladą
[płatki migdałowe prażymy na suchej patelni na złoty kolor]
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin
Składniki:
6 jajek
6 łyżek mąki pszennej
6 łyżek cukru
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa
3/4 litra śmietany kremówki
5 łyżek cukru pudru
2 cukry waniliowe
3 galaretki cytrynowe
10 dkg mielonych migdałów
4 łyżki płatków migdałowych
4 łyżki startej czekolady
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę dodajemy mąkę przesianą z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy 25 x 30
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy 35 minut w 180 st
Masa
galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z obiema cukrami na sztywno
dodajemy płynną galaretkę mielone migdały masę mieszamy
biszkopt kroimy na pół wykładamy masę wierzch ciasta smarujemy masą
posypujemy płatkami migdałowymi oraz startą czekoladą
[płatki migdałowe prażymy na suchej patelni na złoty kolor]
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin