Zapiekana kasza jaglana z pieczarkami

Zapiekana kasza jaglana z pieczarkamiZapiekana kasza jaglana z pieczarkami

Składniki:
40 dkg pieczarek
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 szklanka kaszy jaglanej
2.5 szklanki wody
3 łyżki masła
1/3 szklanki śmietany
sól pieprz

Wykonanie:
kaszę płuczemy na sitku pod bieżącą wodą
[ lub przelewamy wrzątkiem]
gotujemy osoloną wodę z 1 łyżką masła dodajemy
kaszę gotujemy 10 minut na małym ogniu mieszamy
do dużego garnka wlewamy 1/2 objętości wody zagotowujemy
wkładamy do niego garnek z kaszą zostawimy na 1/2 godziny
obrane i pokrojone pieczarki podsmażąmy z cebulą
doprawiamy solą pieprzem zmiażdżonym czosnkiem
naczynie żąroodporne smarujemy wykładamy kaszę pieczarki
polewamy śmietaną zapiekamy w 180 st 20 minut
 

Translate