Ciasto "Cytrynka"
Składniki:
6 jajek
4 łyżki mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
6 łyżek cukru
1 cukier waniliowy
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa
3/4 litra śmietany 30 %
1 galaretka cytrynowa
4 łyżeczki żelatyny
4 łyżki cukru pudru
2 cytryny
15 dkg ciasteczek
Lukier
1 cytryna
1 szklanka cukru pudru
składniki lukru dokładnie mieszamy
Wykonanie:
jajka ubijamy z obiema cukrami na puszystą masę
dodajemy obie mąki przesianą z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy 25 x 30 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st około 35 minut
Krem
galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wrzącej wody
Krem
galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wrzącej wody
dosypujemy żelatynę mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dolewamy tężejącą galaretkę sok z cytryny masę mieszamy
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dolewamy tężejącą galaretkę sok z cytryny masę mieszamy
ciasto kroimy na pół wykładamy masę przykrywamy biszkoptem
wierzch ciasta smarujemy masą
wierzch ciasta smarujemy masą
układamy ciasteczka polewamy lukrem cytrynowym