Ciasto "Cytrynka"

Ciasto "Cytrynka"

Ciasto "Cytrynka"


Składniki:
6 jajek
4 łyżki mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
6 łyżek cukru
1 cukier waniliowy
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa
3/4 litra śmietany kremówki
1 galaretka cytrynowa
4 łyżeczki żelatyny
4 łyżki cukru pudru
2 cytryny
15 dkg ciasteczek

Lukier
1 cytryna
1 szklanka cukru pudru
składniki lukru dokładnie mieszamy

Wykonanie:
jajka ubijamy z obiema cukrami na puszystą masę dodajemy obie mąki przesianą z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy 25 x 30 wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st około 35 minut

Krem
galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wrzącej wody mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno dolewamy płynną żelatynę sok z cytryn tężejącą galaretkę
masę delikatnie mieszamy
ciasto kroimy na pół wykładamy masę przykrywamy biszkoptem
wierzch ciasta smarujemy masą układamy ciasteczka polewamy lukrem cytrynowym
 

Translate