Ciasto makowe z masą serową

Ciasto makowe z masą serowąCiasto makowe z masą serową

Składniki:
5 jajek
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mielonego maku
1 szklanka cukru
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki oleju
szczypta soli

Masa
30 dkg sera białego
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
400 ml śmietany kremówki
6 łyżeczek żelatyny
1 puszka brzoskwiń
2 galaretki brzoskwiniowe


Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszysą masę dodajemy
mak przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia
dolewamy olej ciasto delikatnie mieszamy
dajemy do formy 25 x 30 wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy 35 minut w 180 st

Galaretki
galatretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia

Masa
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącego mleka
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno dodajemy
utarty ser płynną żelatynę masę mieszamy
na ciasto dajemy masę serową układamy połówki brzoskwiń
zalewamy tężejącą galaretką ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin
 

Translate