Mój kanał na YouTube

Translate

Ciasto "Figa z makiem"

Ciasto "Figa z makiem"
Ciasto "Figa z makiem"

Składniki:
6 jajek
1 szklanka mąki
3/4 szklanka mielonego maku
1 szklanka cukru
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem
1 kostka masła
1.5 szklanki syropu z brzoskwiń
1 budyń
1/2 szklanki cukru
1 puszka brzoskwiń
2 galaretki brzoskwiniowe
biszkopty
starta czekolada

Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy mak przesianą mąkę z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy dajemy na blaszkę 25 x 30
wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st około 40 minut

Galaretka
galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy
odlewamy do pojemniczków do dekoracji

Masa
budyń gotujemy na syropie z brzoskwiń studzimy
masło z cukrem ucieramy do białości
dodajemy po łyżce zimnego budyniu ucieramy na puszystą masę
biszkopt kroimy na pół smarujemy masą układamy biszkopty
a na nie dajemy połówki brzoskwiń zalewamy tężejącą galaretką
przykrywamy ciastem makowym posmarowanym masą
wierzch ciasta smarujemy kremem posypujemy czekoladą układamy galaretkę
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin