Ciasto "Figa z makiem"


Ciasto "Figa z makiem"

Ciasto "Figa z makiem"


Składniki:
6 jajek
1 szklanka mąki
1 szklanka mielonego maku
3/4 szklanki cukru
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem
1 kostka masła
1.5 szklanki syropu z brzoskwiń
2 budynie
1/2 szklanki cukru
1 puszka brzoskwiń
2 galaretki brzoskwiniowe
biszkopty
4 łyżki płatków migdałowych

Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę dodajemy mak przesianą mąkę z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy dajemy na blaszkę 25 x 30 wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st 35 minut

Galaretka
galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzącej wody mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy

Masa
budynie gotujemy na syropie z brzoskwiń studzimy
masło z cukrem ucieramy do białości dodajemy po łyżce zimnego budyniu ucieramy na puszystą masę
biszkopt kroimy na pół smarujemy masą układamy biszkopty
a na nie dajemy połówki brzoskwiń zalewamy tężejącą galaretką
przykrywamy ciastem makowym posmarowanym masą
wierzch ciasta smarujemy kremem posypujemy płatkami migdałowymi
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin
 

Translate