Rolada biszkoptowa z masą makową
Składniki:
4 duże jajka
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mak
20 dkg maku mielonego
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki masła
1 łyżka miodu
3/4 szklanki mleka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
garść rodzynek migdałów
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dajemy mąkę przesianą z proszkiem masę delikatnie mieszamy
dajemy na blachę 25 x 30 wyłożona papierem do pieczenia
pieczemy 15 minut w 180 st gorący biszkopt zwijamy w rulon
Mak
mak przekładamy do rondla dodajemy cukier masło chwilę smażymy
dolewamy mąkę rozmieszaną w mleku mieszamy
masę gotujemy 3 minuty studzimy dodajemy miód mieszamy
biszkopt odwijamy z papieru smarujemy makiem ściśle zwijamy
roladę dajemy do lodówki na 2 godziny
wierzch posypujemy cukrem pudrem
Składniki:
4 duże jajka
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mak
20 dkg maku mielonego
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki masła
1 łyżka miodu
3/4 szklanki mleka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
garść rodzynek migdałów
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dajemy mąkę przesianą z proszkiem masę delikatnie mieszamy
dajemy na blachę 25 x 30 wyłożona papierem do pieczenia
pieczemy 15 minut w 180 st gorący biszkopt zwijamy w rulon
Mak
mak przekładamy do rondla dodajemy cukier masło chwilę smażymy
dolewamy mąkę rozmieszaną w mleku mieszamy
masę gotujemy 3 minuty studzimy dodajemy miód mieszamy
biszkopt odwijamy z papieru smarujemy makiem ściśle zwijamy
roladę dajemy do lodówki na 2 godziny
wierzch posypujemy cukrem pudrem