Składniki:
3 jajka
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 szklanka kwaśnej śmietany
1 szklanka miodu
2 łyżki masła
1 łyżka kakao
2 łyżki przyprawa piernikowa
1.5 łyżeczki sody
20 dkg masy marcepanowej
2 łyżki przyprawa piernikowa
1.5 łyżeczki sody
20 dkg masy marcepanowej
garść bakali
Polewa biała
1/3 tabliczki białej czekolady
1 łyżeczka śmietanki
składniki podgrzewamy
Polewa czekoladowa
1/2 tabliczki czekolady
1 łyżka śmietanki
składniki polewy podgrzewamy
Wykonanie
miód masło kakao dajemy do rondla podgrzewamy
Wykonanie
miód masło kakao dajemy do rondla podgrzewamy
jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę
dodajemy zimną masę miodową
dodajemy zimną masę miodową
mąkę sodę przyprawę do piernika kakao śmietanę
ciasto mieszamy z bakaliami
przekładamy do formy keksowej 11 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy godzinę w 170 st
piernik kroimy na pół przekładamy masą marcepanową
wierzch polewamy rozpuszczonymi czekoladami dekorujemy
piernik kroimy na pół przekładamy masą marcepanową
wierzch polewamy rozpuszczonymi czekoladami dekorujemy