Mój kanał na YouTube

Translate

Piernik z marcepanem









Piernik z marcepanem

Składniki:
3 jajka
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 szklanka kwaśnej śmietany
1 szklanka miodu
2 łyżki masła
1 łyżka kakao
2 łyżki przyprawa piernikowa
1.5 łyżeczki sody
20 dkg masy marcepanowej
garść bakali

Polewa biała
1/3 tabliczki białej czekolady
1 łyżeczka śmietanki 
składniki podgrzewamy

Polewa czekoladowa
1/2 tabliczki czekolady
1 łyżka śmietanki 
składniki polewy podgrzewamy

Wykonanie
miód masło kakao dajemy do rondla podgrzewamy 
jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę
dodajemy zimną masę miodową 
mąkę sodę przyprawę do piernika kakao śmietanę 
ciasto mieszamy z bakaliami 
przekładamy do formy keksowej 11 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia 
pieczemy godzinę w 170 st
piernik kroimy na pół przekładamy masą marcepanową 
wierzch polewamy rozpuszczonymi czekoladami dekorujemy