Drożdżowe "Kapuśniaczki"

Drożdżowe "Kapuśniaczki"

Drożdżowe "Kapuśniaczki"

Składniki:
1/2 kg mąki
1 jajko
1 żółtko
3 dkg drożdży
3 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
1 szklanka mleka

Farsz
30 dkg kapusty kiszonej
30 dkg pieczarek
1 cebula
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
sól pieprz tymianek

Wykonanie:
Farsz
kapustę gotujemy do miękkości odcedzamy
pieczarki kroimy podsmażamy na maśle z cebulą i czosnkiem
doprawiamy solą pieprzem tymiankiem mielimy farsz mieszmy

Ciasto
drożdże mieszamy z cukrem i 3 łyżkami letniego mleka
zostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu
do pozostałej mąki dodajemy jajko rozczyn mleko sól olej
ciasto wyrabiamy na lśniącą kule
pozostawiamy do podwojenia objętości
ciasto wałkujemy na 1 cm kroimy w prostokąty
nakładamy farsz składamy dajemy na blachę
wyłożoną papierem do pieczenia
smarujemy żółtkiem posypujemy oregano papryką
kapuśniaczki pieczemy w 190 st około 35 minut
 

Translate