Ciasto piernikowe z pianką
Składniki:
3 jajka
1 szklanka cukru
3 łyżki miodu
1 szklanka mleka
20 dkg margaryny
3 szklanki mąki pszennej
1 łyżka przyprawy do piernika
4 łyżki powideł
1 łyżka kakao
szczypta soli
2 łyżeczki sody
Krem
3 galaretki cytrynowe
3/4 litra śmietany 30 %
1/2 szklanki cukru pudru
dekoracja kokos
Wykonanie:
margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę
dodajemy po jednym jajku
przesianą mąkę z sodą kakao miód powidła
dolewamy mleko ciasto mieszamy
wykładamy do formy 25 x 30 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 170 st 50 minut
Krem
galaretki zalewamy 2 szklankami wrzącej wody
Krem
galaretki zalewamy 2 szklankami wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy tężejącą galaretkę masę mieszamy
ciasto kroimy na pół smarujemy masą
ciasto kroimy na pół smarujemy masą
wierzch ciasta smarujemy masą posypujemy kokosem