Mój kanał na YouTube

Translate

Ciasto "Cappuccino orzechowe"

Ciasto "Capuccino orzechowe"Ciasto "Cappuccino orzechowe"

Składniki:
6 jajek
1.5 szklanki mąki pszennej
3 łyżki kakao
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
1.5 łyżeczki sody
1 torebeczka kawy capuccino
1 łyżka wody

Krem
3/4 litra śmietany 30 %
4 łyżeczki żelatyny
3 łyżki cukru pudru
1 biała czekolada
2 torebki kawy capuccino orzechowej
1/2 szklanki orzechów mielonych
mielone orzechy do posypania

Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy przesianą mąkę z sodą i kakao dolewamy olej kawę
ciasto delikatnie mieszamy dajemy na blaszkę 25 x 30 cm
wyłożoną papierem do pieczenia 
pieczemy w 180 st około 40  minut

Krem
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
czekoladę łamiemy na kawałki dajemy do miseczki podgrzewamy
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno 
dolewamy płynną żelatynę czekoladę dodajemy kawę orzechy 
krem dokładnie mieszamy
ciasto kroimy na pół smarujemy kremem składamy
wierzch ciasta smarujemy kremem posypujemy mielonymi orzechami