Ciasto "Cappuccino orzechowe"
Składniki:
6 jajek
1.5 szklanki mąki pszennej
3 łyżki kakao
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
1.5 łyżeczki sody
1 torebeczka kawy capuccino
1 łyżka wody
Krem
3/4 litra śmietany 30 %
4 łyżeczki żelatyny
3 łyżki cukru pudru
1 biała czekolada
2 torebki kawy capuccino orzechowej
1/2 szklanki orzechów mielonych
mielone orzechy do posypania
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy przesianą mąkę z sodą i kakao dolewamy olej kawę
ciasto delikatnie mieszamy dajemy na blaszkę 25 x 30 cm
wyłożoną papierem do pieczenia
Składniki:
6 jajek
1.5 szklanki mąki pszennej
3 łyżki kakao
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
1.5 łyżeczki sody
1 torebeczka kawy capuccino
1 łyżka wody
Krem
3/4 litra śmietany 30 %
4 łyżeczki żelatyny
3 łyżki cukru pudru
1 biała czekolada
2 torebki kawy capuccino orzechowej
1/2 szklanki orzechów mielonych
mielone orzechy do posypania
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy przesianą mąkę z sodą i kakao dolewamy olej kawę
ciasto delikatnie mieszamy dajemy na blaszkę 25 x 30 cm
wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st około 40 minut
Krem
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
czekoladę łamiemy na kawałki dajemy do miseczki podgrzewamy
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
Krem
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
czekoladę łamiemy na kawałki dajemy do miseczki podgrzewamy
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dolewamy płynną żelatynę czekoladę dodajemy kawę orzechy
krem dokładnie mieszamy
ciasto kroimy na pół smarujemy kremem składamy
wierzch ciasta smarujemy kremem posypujemy mielonymi orzechami
ciasto kroimy na pół smarujemy kremem składamy
wierzch ciasta smarujemy kremem posypujemy mielonymi orzechami