Ciasto "Kubuś"

Ciasto "Kubuś"
Ciasto "Kubuś"

Składniki:
5 jajek
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem
1 litr soku Kubuś
3 budynie
1/2 kostki masła

Śmietana
3/4 litra śmietany kremówki
4 łyżki cukru pudru
2 cukru waniliowe
4 łyżeczki żelatyny

Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę dodajemy przesiane obie mąki z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy 25 x 30 wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 170 st około 30 minut

Krem budyniowy
budynie mieszamy szklance soku pozostały sok gotujemy
dolewamy rozmieszaną masę dajemy masło mieszamy
budyń gotujemy 3 minuty często mieszamy

Śmietana
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy
śmietanę ubijamy z obiema cukrami na sztywno
łączymy z żelatyną masę dokładnie mieszamy
na biszkopt wykładamy zimną masę budyniową a na nią dajemy śmietanę
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin

Polub Nas