Rogaliki Świętomarcińskie

Rogaliki ŚwiętomarcińskieRogaliki Świętomarcińskie

Składniki:
1/2 kg mąki
3 jajka
1/2 kostki masła
5 dkg drożdży
1 cukier waniliowy
odrobina soli
3 łyżki cukru
1/2 szklanki mleka

Masa:
30 dkg orzechów mielonych
4 jajka
3 łyżki bułki tartej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka mąki
3 łyżki cukru pudru
szczypta cynamonu

Wykonanie:
drożdże mieszamy z cukrem i mlekiem zostawiamy na 10 minut
do mąki dajemy rozczyn odrobinę soli  utarte jajka z obiema cukrami na koniec dolewamy stopione masło
ciasto dokładnie wyrabiamy dajemy  do wyrośnięcia  w ciepłe miejsce aż podwoi objętość

Masa
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę dodajemy orzechy mąkę bułkę proszek cynamon masę dokładnie mieszamy
ciasto wałkujemy dzielimy na części kroimy trójkąty dajemy masę orzechową zwijamy rogaliki 
wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem posypujemy orzechami
pieczemy  w 180 st około 25 minut na złoty kolor  rogaliki posypujemy cukrem pudrem
 

Translate