Mój kanał na YouTube

Translate

Rogaliki Świętomarcińskie

Rogaliki Świętomarcińskie
Rogaliki Świętomarcińskie

Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
3 jajka
10 dkg masła
5 dkg drożdży
1 cukier waniliowy
szczypta soli
4 łyżki cukru
3/4 szklanki mleka
1 jajko do smarowania

Masa:
20 dkg białego maku
2 jajka
3 łyżki bułki tartej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru pudru
1/2 szklanki krojonych orzechów
szczypta cynamonu

Lukier
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki wody
2 łyżki soku z cytryny
składniki lukru dokładnie ucieramy

Wykonanie:
drożdże z cukrem mieszamy w letnim  mleku 
zostawiamy na 10 minut
do mąki dajemy rozczyn odrobinę soli  utarte jajka z obiema cukrami 
na koniec dolewamy stopione masło
ciasto dokładnie wyrabiamy 
dajemy  do wyrośnięcia  w ciepłe miejsce aż podwoi objętość

Masa
mielony mak zalewamy 1 szklanką wrzącej wody 
zostawiamy 30 minut pod przykryciem
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę 
dodajemy mak mąkę bułkę proszek cynamon 
masę dokładnie mieszamy

Ciasto dzielimy na 4 części wałkujemy prostokąt kroimy trójkąty 
na brzeg ciasta dajemy masą zwijamy rogaliki 
wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem posypujemy orzechami
rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st około 25 minut na złoty kolor 
wierzch rogalików polewamy lukrem