Rogaliki Świętomarcińskie
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
3 jajka
10 dkg masła
5 dkg drożdży
1 cukier waniliowy
1 cukier waniliowy
szczypta soli
4 łyżki cukru
3/4 szklanki mleka
1 jajko do smarowania
Masa:
Masa:
20 dkg białego maku
2 jajka
3 łyżki bułki tartej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 jajka
3 łyżki bułki tartej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru pudru
1/2 szklanki krojonych orzechów
1/2 szklanki krojonych orzechów
szczypta cynamonu
Lukier
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki wody
2 łyżki soku z cytryny
składniki lukru dokładnie ucieramy
Wykonanie:
Lukier
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki wody
2 łyżki soku z cytryny
składniki lukru dokładnie ucieramy
Wykonanie:
drożdże z cukrem mieszamy w letnim mleku
zostawiamy na 10 minut
do mąki dajemy rozczyn odrobinę soli utarte jajka z obiema cukrami
na koniec dolewamy stopione masło
ciasto dokładnie wyrabiamy
dajemy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aż podwoi objętość
Masa
mielony mak zalewamy 1 szklanką wrzącej wody
Masa
mielony mak zalewamy 1 szklanką wrzącej wody
zostawiamy 30 minut pod przykryciem
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy mak mąkę bułkę proszek cynamon
masę dokładnie mieszamy
masę dokładnie mieszamy
Ciasto dzielimy na 4 części wałkujemy prostokąt kroimy trójkąty
na brzeg ciasta dajemy masą zwijamy rogaliki
wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem posypujemy orzechami
rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st około 25 minut na złoty kolor
wierzch rogalików polewamy lukrem